Duurzaam oosterpark

Projecten

DUURZAAM OOSTERPARK
PROJECTEN

Zwerfvuilteams

U kent het wel; lege blikjes in de bosjes, verpakkingsmateriaal zwervend door de straten of lege plastic zakken hangend aan takken in de parken. Uit het Wijkpanel van de Coöperatieve Wijkraad is gebleken dat zwerfvuil één van de grootste ergernissen is in de wijk. Sinds 2019 zwerft er een team door de wijk en dat is te zien! De straten zien er steeds schoner uit. Dat komt omdat we straten nu voor de vierde of vijfde keer bezoeken maar ook doordat er steeds meer enthousiaste wijkbewoners zijn die meelopen. De samenstelling van de teams (ochtenden en avond) is heel divers, in achtergrond en in leeftijd. In totaal zijn er momenteel zo’n 25-30 bewoners betrokken bij de zwerfvuilteams. We krijgen regelmatig duimpjes  omhoog van buurtbewoners en een enthousiast ‘goed bezig!’ We worden met open armen ontvangen in de wijk.

• Elke maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur
(met uitzondering van de bouwvak)
• Elke maandagochtend van 10.30 tot 12.30 uur
(met uitzondering van de bouwvak)
• Elke maandagavond van 19.15 tot 21.00 uur
(met uitzondering van de bouwvak/wintermaanden)

Startpunt: Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau                                             Zaagmuldersweg 3

 

 

 

Doe mee!

Zin om mee te helpen met het zwerfvuilteam? U bent van harte welkom. Of u elke week komt mee wandelen of zo nu en dan dat is helemaal aan u. U kunt ervoor kiezen om met de groep mee te lopen, maar u bent vrij om af te dwalen en de rust te zoeken. Zwerfvuil rapen geeft instant voldoening in resultaat, sociale contacten en laagdrempelige fysieke inspanning. 

Is onze huidige inzet DE oplossing tegen zwerfafval? Nee, natuurlijk niet. Maar het draagt wél mooi bij aan een schonere wijk, bewustwording en bewonersparticipatie. 

Boodschappen- en klusjesdienst

Zeker nu  de maatregelen nog langer gaan duren kan het zijn dat u of uw één van uw buren in de problemen raakt. Deze poster kunt u ophangen achter het raam als u wel wat hulp kunt gebruiken of hulp kunt bieden. Dit geweldige initiatief van Groninger drukker DWCPrint wordt met enthousiasme gesteund door onze wijkagent Eva Dijkman, de vrijwilligers van Duurzaam Oosterpark/Het Oude Politiebureau en de Gemeente Groningen. Wilt u ook graag een (gratis) poster? Belt u dan naar ons: 050-3171280

Let u er wel op dat u niet zomaar hulp accepteert van anderen dan uw (bekende) buurtgenoten. Wordt u geen hulp aangeboden of heeft u twijfels over de aangeboden hulp? Aarzelt u dan niet en belt u met ons.  Wij gaan kijken hoe we u kunnen helpen of waar u de juiste hulp kunt krijgen als wij dat niet kunnen. Wij  kunnen u bijvoorbeeld helpen met het doen van boodschappen, medicijnen halen bij de apotheek, de hond uitlaten of de vuilnis naar de container brengen. 

Vanwege het Coronavirus mogen onze vrijwilligers niet bij u thuis komen en leveren wij hulp tot aan de voordeur. We willen tenslotte u en onze vrijwilligers behoeden voor verdere besmetting. Onze vrijwilligers zijn te herkennen aan de oranje hesjes met achterop       ‘Wijkwerken Oosterpark Buurtconciërges ‘ en kunt u dus vertrouwen. Samen sterk tegen Corona!

Heeft u hulp nodig? Laat dan een terugbelverzoek achter op 050-3171280 of 06-15254988. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Samen houden we de wijk schoon!

Wist u dat we ook de prachtige gekleurde prullenbakken minimaal 5 dagen per week legen? Het zijn de prullenbakken met vrolijke illustraties erop deze zijn gemaakt door kinderen uit de wijk. Kunstenares Mara Piccione heeft het project begeleid en heeft met de kinderen gezocht naar zwerfvuil om van de verschillende vormen weer nieuwe beelden te maken. De prullenbakken zijn een waardevolle toevoeging in de wijk. Ze worden niet alleen heel mooi gevonden, ze worden ook nog eens goed gebruikt! Vooral in het weekend zitten ze vol op drukke punten (rondom winkels, haven). Dat is voor ons een teken dat ze hard nodig zijn!  

De prullenbakken worden geleegd met behulp van de Buurtbus. Problemen met de prullenbakken of zijn er andere zaken op het gebied van afval die onze aandacht verdienen belt u dan vooral naar 050-3171280.

Hier begint de zee

Honderd straatgoten, verdeeld over de Oosterparkwijk te Groningen, zijn vanaf april 2020 voorzien van een embleem waarop staat ‘Hier begint de zee’. 

Met deze zin hopen we op bewustwording bij bewoners over wat men veelal klakkeloos op straat gooit en vooral wat het gevolg daarvan is. Plastic soep begint namelijk bij u in de straat.

Hemelwater neemt zwerfafval mee de goot in, verpakkingsmateriaal en vooral sigarettenfilters komen in ons water terecht. We zijn ons veelal niet bewust van de gevolgen van zwerfafval in de goot: maar liefst 100 miljard kilo zwerfafval belandt jaarlijks in open water. Het draagt allemaal bij aan de immense plastic soep in de oceaan die momenteel zo groot is als Frankrijk. Naar schatting worden er alleen al in Nederland zo’n zeven tot tien miljard peuken jaarlijks op straat gegooid. Een sigaret blijft wel twee tot twaalf jaar liggen, de schadelijke stoffen zoals benzeen en aceton verdwijnen door het hemelwater in de grond. 

Bij een onderzoek waar sigaretten in een aquarium werden gegooid bleek na 96 uur de helft van de vissen overleden

(bron: Vera Kurpershoek, masterstudent Cultural Anthropology: Sustainable Citizenship aan de Universiteit Utrecht)

‘Hier begint de zee’ werd door wijkbewoners gekozen uit vele inzendingen bij de wedstrijd ‘Altijd een goed idee’, georganiseerd door de Coöperatieve Wijkraad.

De Buurtbus

De Buurtbus is een hele goede aanschaf (gefinancierd door de Coöperatieve Wijkraad) en wordt gereden door medewerkers van Duurzaam Oosterpark. Hij wordt ingezet om bijvoorbeeld de prullenbakken te legen en wordt ook ingezet bij verschillende activiteiten en evenementen in de wijk. Wijkbewoners kunnen ook een verzoek doen de bus in te zetten als u niet iemand in uw omgeving heeft die u kan brengen. Mocht u door wat voor een reden dan ook ergens niet kunnen komen maar dat wel graag zou willen dan is de Buurtbus wellicht een uitkomst. Misschien wilt u graag uw grof vuil afvoeren of een keer spullen vervoeren.  

Ergens heen maar slecht ter been

Neem Teun Dussel, een stadjer van 87 jaar oud die al zijn hele leven in de Oosterpark woont. ‘Teun is nog jong van geest. Zo heeft-ie de televisie altijd op Xite staan, hij vindt hiphop-muziek geweldig’. Teun heeft een scootmobiel waarmee hij korte tochtjes binnen de wijk kan maken. Verder dan dat komt hij niet. Naar de reünie vanwege het 100 jarig van de Oosterparkwijk zou Teun niet naartoe kunnen gaan omdat het georganiseerd werd in de Euroborg. Maar gelukkig was daar de buurtbus en kon Teun herinneringen ophalen tijdens de reünie. Net als andere bewoners die slecht ter been zijn en ook geen mogelijkheid hadden om bij de Euroborg te kunnen komen. 

En zo overleed in september jl. een gewaardeerde gast van de koffie-ochtenden op Het Oude Politiebureau. Een aantal andere vaste gasten – op ook respectabele leeftijd en slecht ter been – waren niet in de gelegenheid afscheid te nemen, de reis naar het crematorium was een te grote onderneming. Ook hier kon de buurtbus een rol in vervullen, want afscheid nemen kun je maar één keer doen tenslotte. Op de terugreis is er nog even om gereden door Haren ‘ik ben hier al zo lang niet geweest, wat is het veranderd!’ en is het nieuwe optrekje van Arjan Robben natuurlijk even bekeken;) Ondanks de verdrietige reden toch ook een gezellig tochtje met elkaar.

Waar gaat de buurtbus de volgende keer naar toe?

Wij rijden in principe ma t/m vrij van 09:00 tot 16:00 uur. Uw rit dient u minimaal een week van tevoren te reserveren, maximaal drie maanden van tevoren.

Het onderhoud, verzekeringen, belastingen, brandstof en de parkeervergunning moet worden betaald, daarom vragen we wel een vergoeding voor het gebruik. Zo kunt u uw grofvuil storten, naar een doktersafspraak of een nieuwe eettafel ophalen door gebruik te maken van de buurtbus. U kunt de buurtbus per rit reserveren. Een rijbewijs hoeft u er niet voor te hebben want een chauffeur krijgt u er automatisch bij. Wat een fijne service is dat!

Let op: de vrijwillige chauffeur is niet een verhuizer. Hij/zij is er om u/uw spullen te vervoeren, niet om uw spullen te versjouwen, dit dient u zelf te regelen. Bent u hier niet toe in staat meldt u dit dan bij uw reservering. Dan zoeken wij een paar sterke vrijwilligers die kunnen helpen.

Prijzen per type vervoer

• personenvervoer in de wijk, per rit: € 2,- per persoon
• personenvervoer omliggende wijken, per rit: € 4,- per persoon
• grofvuil / tuinafval naar het brengstation, per rit € 12,50  
(personenvervoer kosten inbegrepen)
• goederen in de stad, per rit: € 12,50 
(personenvervoer kosten inbegrepen)

Specificaties buurtbus

7 zitplekken (inclusief chauffeur)
Afmetingen laadbak: B 180, D 140, H 150

Duurzaam

milieu compensatie : €1,-

U kunt een bijdrage schenken aan Duurzaam Oosterpark waarmee u de uitlaatgassen compenseert met groene maar vooral duurzame acties in de wijk.

We krijgen ook wel eens aanvragen binnen anders dan hiernaast beschreven. Deze voorstellen en aanvragen zijn van harte welkom en vinden we leuk om met u mee te denken. Bij maatwerk hoort een prijs op maat, dit doen we in goed overleg met u. 

Voor het grijpen

Alle helden zonder stokken opgelet! We hoorden vaak van mensen dat ze graag willen helpen met zwerfvuil grijpen maar niet kunnen wanneer de zwerfvuilteams lopen, maar ook geen stok in bezit willen hebben. Voor deze helden is het grijpstok leensysteem plan ingediend bij ‘Altijd een goed idee’ en door bewoners gekozen om uit te mogen voeren. De herkenbare zuurstokroze grijpstokken zijn vervolgens bevestigd aan alle gekleurde prullenbakken in de Oosterparkwijk.

Maar helaas… dit project is helaas opgeheven omdat de stokken zo goed werden gebruikt dat er geen stokken meer aan de prullenbakken hingen. Althans, daar gaan we dan maar vanuit 😉 We houden de laatste grijpstokken maar achter de hand voor een plan B.

Straatwaarderings-Pr(ijs)

“Ding ding goedemiddag! Gefeliciteerd met de schoonste straat van de Oosterparkwijk!” Zo galmt de ijscoman door het Graspad. Met een kar vol met ijs delen we eens per jaar ijsjes uit. En niet zomaar, nee zeker niet… Het is een uitreiking van de schoonste straat van de Oosterparkwijk! Het zwerfvuilteam waardeert straten op hoe schoon ze zijn. In 2019 kwam Tjerk Bolhuisstraat als winnaar uit de bus omdat enkel één lollystokje was gevonden in deze straat. In 2020 was het Graspad de schoonste straat. Trots op deze bewoners die ook aangeven hun straat graag schoon te willen houden.

De straatwaarderingsprijs is een positieve manier om aandacht voor zwerfvuil en een schone leefomgeving te krijgen. Én ook nog eens leuk om bij te kletsen met de buurvrouw of buurman onder het genot van een heerlijk schepijsje.

Winnaar 2019: Tjerk Bolhuisstraat
Winnaar 2020: Graspad

Grofvuil

We merken dat het afvoeren van Grofvuil voor veel bewoners een probleem is. Bijplaatsingen van grof vuil naast ondergrondse cobntainers komt geregeld voor en is menig buurtbewoner een doorn in het oog. Daarom organiseren we samen met de gemeente Milieustraten in de wijk.

Zo hebben we samen met WIJ Oosterpark en gemeente eind vorig jaar drie dagen lang grote zeecontainers kunnen plaatsen. Maar liefst 15 volle containers zijn afgevoerd! De Buurtbus ondersteunt deze acties maar ook bewoners met vervoer. 

We spreken geregeld buurtbewoners over dit thema en we ontmoeten steeds meer bewoners die in hun eigen straat en/of omgeving actief zijn. Ook merken we dat ‘duurzaam’ leeft in de wijk en bewoners zich graag willen inzetten voor een betere leefomgeving. 

Tip: u kunt als bewoner ook zelf vervuiling in de openbare ruimte melden, de zwerfvuilteams maken hier ook gebruik van. Download u dan de app ‘slim melden groningen’. Hierin kunt u heel gericht vervuiling en onveilige situaties melden (zoals kapotte straatverlichting, losliggende tegels etc.) Let hierbij op: is er een acute situatie die om direct handelen vraagt? (omgevallen boom, groot gat in de weg etc.) belt u dan rechtstreeks met de gemeente op 14050. Buiten kantoortijden belt u rechtstreeks de politie 0900-8844.

Opruimacties

De Oosterparkwijk is erg goed in het bundelen van krachten door bijvoorbeeld gezamenlijk opruimacties in de Oosterparkwijk te organiseren. Zo organiseren we twee keer per jaar ‘van JOP naar HOP’ (goed voor zo’n dikke 20 vuilniszakken) en hebben we meegewerkt aan een driedaagse grofvuil inzamelingsactie in het najaar (15 zeecontainers vol). Daar kunnen we wel mee thuis komen dachten we! Ook hebben we 60 studenten begeleid in het zwerfvuilrapen en hebben we hun kennis getest tijdens een afvalquiz.

Dit doen we natuurlijk niet alleen. Lentekriebels, Gemeente Groningen, Jongerencentrum Oosterpark, Het Oude Politiebureau, Leger des Heils, Groningen Schoon Dankzij Mij, Blikverruimers050, Bewonersorganisatie Oosterparkwijk, Coöperatieve Wijkraad, WIJ Oosterpark en onze collega’s van WerkPro (Goudgoed Damsterdiep, Stallingen) werken hier aan mee. Dat is toch geweldig!

#samenmakenwedewijk
#oosterparkwijk

Hou onze socials in de gaten zodat u de eerstvolgende opruimactie niet mist!

Snoeikorf

Oosterparker Anne is initiatiefneemster van de snoeikorf en werd door wijkbewoners gekozen uit vele inzendingen bij de wedstrijd ‘Altijd een goed idee’, georganiseerd door de Coöperatieve Wijkraad want veel wijkbewoners willen graag hun tuinafval kwijt in de wijk. Duurzaam Oosterpark werd gevraagd de korf op afroep te legen.

Zo werd in april 2020 aan de Pioenstraat een snoeikorf geplaatst door de gemeente. Echter was deze vele malen groter dan verwacht en een aantal direct omwonenden waren hierdoor niet blij want ze waren hierin niet gekend. Door de omvang nodigde het ook hoveniers en mensen uit andere gebieden uit om hun tuinafval te dumpen, met bulten tuinafval tot gevolg. In goed overleg met alle betrokkenen is besloten de korf te verwijderen.

Veel bewoners zijn hierdoor ook teleurgesteld, dus we beraden ons komend jaar om kleinere varianten op meerdere plekken te plaatsen. In goed overleg dit keer;)   

Milieustraten

Grofvuil is een thema wat speelt in de wijk. Er wordt steeds opnieuw grofvuil bij de ondergrondse containers geplaatst, tot ergernis van velen. Bewoners geven aan geen vervoer te kunnen realiseren naar de brengstations en hebben niet de financiële middelen ter beschikking om het te laten ophalen, deze kosten zijn voor velen te hoog.

Samen met Groningen Schoon Dankzij Mij organiseren we een zogeheten milieustraat. Deze milieustraten werken net als het afvalbrengstation,  maar dan in de wijk. Er komen vier zeecontainers in de Oosterparkwijk te staan waar we grofvuil, hout, tuinafval en elektronica in kwijt kunnen. WerkPro Stallingen is ook aanwezig om uw oude fiets in ontvangst te nemen en WerkPro Goudgoed Damsterdiep selecteert de spullen die nog een rondje mee kunnen. Hoe tof is dat?

Hoe werkt het? Bewoners uit een bepaald gebied, telkens zo’n 1500 huishoudens, krijgen een flyer in de brievenbus met daarop de nodige informatie zoals datum/tijd en welk afval ze kunnen brengen. Mocht u uw straat graag willen aanmelden laat het ons weten dan nemen we u mee in een volgende aanvraag.

 

Klusteam OPW

Het klusteam werkt projectmatig in de Oosterparkwijk en soms ook daarbuiten. Momenteel is het klusteam bezig met een grondige renovatie van het Jongerencentrum Oosterpark (JOP) op de maandag en dinsdag. Dit duurt nog zeker tot het einde van het jaar. 

Heeft u twee rechterhanden en zin/tijd om mee te helpen? Meld u dan aan bij Jochem Propper 06-13777122. 

Simpelsoppen

Simpelsoppen is een project van wijkbewoner  Fransien. Tijdens de eerste corona golf is ze aan het soppen geslagen van speeltuinen in de wijk. Met haar enthousiasme heeft Fransien andere bewoners in beweging gekregen en die zijn ook aan het soppen geslagen. Door het soppen van openbare speeltoestellen en fitnes apparatuur kunnen kinderen en sporters veilig buiten blijven bewegen in coronatijden. Top actie en dus sopt ook duurzaam oosterpark graag met haar mee.

Bloem-test-velden

Op 2 maart hebben we samen met bewoners en de groene burgemeester drie vakken, de test velden, ingezaaid met drie verschillende bloemmengsels.

 

 

Oorsprong

In 2020 is Niels Meijer begonnen met Bloemstad, een project om Groningen in bloei te zetten. Er is een succesvolle crowdfunding gehouden en Bloemstad kan nu een voetbalveld aan bloemen zaaien. Niels kwam er helaas wel achter dat veel van de zaden niet tot bloei kwamen. Dit kwam doordat het werd weggemaaid, doordat mensen er overheen liepen of doordat de bodem te droog werd.

Wat doen we hier?

We testen drie verschillende bloemenmengsels op zelfredzaamheid, bloeitijd en de populariteit. We creëren een naslagwerk door wekelijks o.a. weersomstandigheden, groei, bloei, handelingen (wieden/water geven) bij te houden. Het doel is om bewoners te inspireren en te kunnen adviseren middels onze website.

Waarom…

Het is belangrijk om meer voedselrijke bloemen te zaaien/planten, hiermee helpen we verschillende insecten zoals bijen en vlinders voortbestaan. Zonder insecten raakt het milieu uit evenwicht, de voedselketen stort in waardoor andere dieren ook hun voedselbronnen verliezen. Hierdoor behouden we biodiversiteit in de wijk en het ziet er nog fleurig uit ook. Win-win!

Welk vak vind u het mooist?

Wanneer de eerste bloemen in de vakken zichtbaar zijn kunt u uw stem gaan uitbrengen. Dat doet u door een touwtje uit het blik te pakken en om het draad van het vak naar uw keuze te knopen. Hierdoor is het voor iedereen zichtbaar en leuk om te zien welk vak het meest populair is.

 

Thuis zaaien?

Ja! Hoe meer hoe beter! De mengsels van Niels zijn gratis verkrijgbaar.

BIJbliotheek

Binnenkort staan er twee BIJbliotheken in de Oosterparkwijk. Één wordt geplaatst bij het Stadsrestaurant en de ander in de Paradijstuin. Beide BIJbliotheken worden gevuld met leerzame en inspirerende boeken, stekjes, tuingereedschap en bloemzaad. Ze dienen als voedselbank voor de bij en andere insecten.

En dat allemaal dankzij buurtbewoonster en initiatiefnemer Sanne Mosselman. Ze heeft een groep bewoners om zich heen verzameld en samen werken ze aan de bijbliotheken.

Wordt u hier ook zo enthousiast van? Sluit vooral aan, stuur ons een berichtje dan zorgen wij dat je in contact komt met Sanne.

Vogelvriendelijk Oosterpark

Vogels hebben het moeilijk, hun leefomgeving versteend en hun voedselbron, de insecten, worden ieder jaar moeilijker te vinden. Onze wijk is groen en lijkt op het eerste oog een goede plek voor vogels. Maar hoe vogelvriendelijk zijn onze parken en hoe kunnen we mens en dier dichter bij elkaar brengen? We zijn ons aan het oriënteren hoe vogels leven, wat ze nodig hebben en vooral hoe we ze door middel van kleine projecten kunnen helpen zich nog meer thuis te voelen in onze wijk.

Alvast een aantal snelle simpele tips:

Zorg voor water en voedsel in je tuin of op je balkon en hang geschikte vogelnestjes op. Maak rommelhoekjes in je tuin, zorg voor struiken met bessen in vroeg voorjaar en/of struiken met bessen in het late najaar. Laat klimop die een boom in groeit lekker zitten (de boom vindt dat prima). Voer de eenden geen oud brood maar strooi liever graan op de kade. Hou uw hond aan de lijn EN heel belangrijk zorg dat uw kat een kattenbelletje om heeft!

Heeft u ideeën om de Oosterparkwijk vogelvriendelijk te maken? Leuk! We horen ze graag.

Vetbollen

Deze winter zijn we alvast een actie begonnen om de vogels in de Oosterpark van voedsel te voorzien. De actie: ‘hopbezorgt ook vogels uit de wijk een goede maaltijd!’ Vogels bijvoeren kan overigens het hele jaar door. Hieronder het recept voor vetbollen.

Bereiding:

Smelt het frituurvet voorzichtig in een pan. Wacht tot alles gesmolten is en haal de pan van het vuur. Voeg nu voorzichtig vogelzaad toe. De mengverhouding is 1:1. Je hebt dus net zoveel frituurvet nodig als vogelzaad. Als je het hebt gemengd, vul je het kopje met het mengsel en steek je een stokje erbij in (hier zitten de vogels op als ze gaan eten). Het

mengsel wordt het snelst weer hard op een koude plek. Doe een touwtje om het oortje van het kopje en hang hem buiten op.

Dit heb je nodig:

• Vast zoutloos frituurvet (of kokosvet)
• Vogelzaad (het liefst met meelwormen)
• Een kopje
• Stukje touw
• Een pan en pollepel
• Een stokje

ER IS MEER TE DOEN IN DE OOSTERPARK

Zoekt u een vergaderruimte of een ruimte voor een feestje? Bekijk dan onze zalenverhuur.

 

Kantoor

Zaagmuldersweg 3

Bereikbaar

maandag t/m vrijdag
09:00 - 16:00 uur
050 317 1280
oosterpark@wijkwerkengroningen.nl

Betaald parkeren

ma t/m za 9.00 - 18.00 uur
do 9.00 - 21.00 uur
€2,- per 60 min. max 120 min

ONDERDEEL VAN

VOLG HET STADSRESTAURANT

Erkend leerbedrijf

ONDERDEEL VAN