Duurzaam oosterpark

Projecten

DUURZAAM OOSTERPARK
PROJECTEN

Zwerfvuilteams

U kent het wel; lege blikjes in de bosjes, verpakkingsmateriaal zwervend door de straten of lege plastic zakken hangend aan takken in de parken. Sinds 2019 wandelen er zwerfvuilteams door de wijk en dat is te zien! De straten zien er steeds schoner uit. Dat komt omdat er meer en meer enthousiaste wijkbewoners zijn die meelopen of solo de wijk schoon houden.

We krijgen regelmatig duimpjes omhoog van buurtbewoners en een enthousiast ‘goed bezig!’ We worden met open armen ontvangen in de wijk. En dit jaar hebben we de ‘Gouden caddy’ mogen ontvangen vanuit Groningen Schoon Dankzij Mij. Altijd leuk een beetje waardering!

• Elke maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur
(met uitzondering van de maand augustus)

• Elke maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur
(met uitzondering van de maand augustus/wintermaanden)

Startpunt: Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau, Zaagmuldersweg 3
Doe mee! Zin om mee te helpen met één van de zwerfvuilteams? U bent van harte welkom. Of u elke week komt mee wandelen of zo nu en dan dat is helemaal aan u. 

Zweefvuil – Lucie Dekker
Speciaal voor de opening van het Zwerfvuilmuseum maar indirect voor iedereen die zwerfvuil opruimt heeft Lucie, Oosterparker, een nummer geschreven. Prachtig!

Stadsnatuurwandelingen met Adri en Hilly 

Adri en Hilly (bewoners van de Oosterparkwijk) nemen bewoners en stadjers mee uit wandelen door de Oosterparkwijk. Ze staan stil bij stadsnatuur. Bij natuur denken veel mensen aan bossen of duinen. Maar er is zoveel te zien in je eigen buurt. Sterker nog, volgens Adri en Hilly is de biodiversiteit in je eigen stadswijk interessanter dan in een sparrenbos in Drenthe of nabij een weiland buiten de stad. Tijdens de wandelingen laten Adri en Hilly je natuur in de Oosterparkwijk ervaren. De Oosterparkwijk is een groene wijk vol natuurlijke pareltjes! Met een groep lopen we door de wijk en staan af en toe stil bij planten, vogels, bomen en meer. Adri en Hilly organiseren stadsnatuur wandelingen vier keer in het jaar en doen dat geheel vrijwillig! Hoe tof is dat?!

Op oogtv.nl kunt u een artikel en een tv item vinden over de Stadsnatuur wandeling van Adri en Hilly. Uiteraard ook te vinden op onze facebook pagina. Hou onze agenda in de gaten op de homepagina of onze facebook pagina wanneer er weer ééntje georganiseerd wordt. EN wees er rap bij want bij deze stadsnatuur wandeling wil iedereen bij zijn.

Meer lezen? Nog meer Adri en Hilly?

< Klik aan de randen van de foto voor nog meer foto’s >

Buurttuin

Een groep bewoners steken bij het wijkcentrum bij Van Houten de handen uit de mouwen en hebben een begin gemaakt met de buurttuin. We zijn begonnen met het opknappen van de plantenbakken langs de vijver. De planten zijn vrijwel allemaal inheems en geliefd door bijen en vlinders. Zo helpt de buurttuin de natuur ook een beetje.

Tevens zorgt buurttuin ervoor dat bewoners geïnspireerd kunnen raken door de planten die in de tuin staan en eventueel geschikt zijn voor hun eigen tuin of geveltuin. De planten zijn namelijk voorzien van een informatiebordje met daarop de kenmerken van de plant.

Wilt u meewerken aan de buurttuin? Dat kan! Er is een groep bewoners opgestaan die eens in de maand op een vrijdagmiddag samen komen om in de tuin te werken. Gezellig en nuttig. Meedoen? Mail ons: welkom@duurzaamoosterpark.nl

OogTV heeft een leuk filmpje geschoten van de eerste buurttuin dag. Zien? Klik hier

< Klik aan de randen van de foto voor nog meer foto’s >

Zwerfvuilmuseum 

Dat afval schoonheid heeft komt volledig tot zijn recht in het kleinste zwerfvuilmuseum van Nederland. Onze eigen Oosterparkse zwerfvuil-jutter Xandra ziet in elk object haar eigen schoonheid. 

“Wat mij aan zwerfvuil is gaan boeien, is hoe bijzonder zo’n stuk rommel kan zijn. Het ligt in de goot of in een struik; en dan denk je “Bah”, of je wordt boos over de achteloosheid van de mensen. Het is ook géén gezicht, en schadelijk voor dieren, planten en mensen. Veel rommel is inderdaad vies, en moet gauw in de vuilniszak. Maar er zit ook van alles tussen!

Veel vondsten in het zwerfvuil prikkelen mijn fantasie: dan zie ik ze al in een andere functie waar hun kleur, vorm, patroon, glinstering of raadselachtige herkomst een nieuwe rol krijgt. In een andere context geplaatst worden ze een voorwerp van verwondering of zelfs humor. Of hoe raadselachtig! Je vraagt je af waar iets ooit deel van uitgemaakt heeft, en hoe het hier terecht kwam. Er zit een verhaal achter. Wat doet een golfbal in de Irislaan? Hoe kan die lolly zijn opgegeten terwijl de wikkel er nog om zat? Waarom gooit iemand een steen met bijbeltekst in het plantsoen, of verliest-ie een brilleglas in de bosjes? Wat stond er op dat rolletje fotofilm? Wat moet een voetbalpoppetje zonder benen? Welke boze baby heeft dit speeltje uit de buggy gesmeten?

Het afval is een afspiegeling van onze wondere wereld. Ik wil mijn verwondering delen, en daarmee de mensen tot een glimlach bewegen. Dat kan door iets een verrassende nieuwe functie te geven, bijvoorbeeld als feestversiering, of door het een plek te geven in ons mini Zwerfvuilmuseum.

Locatie: Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau, Zaagmuldersweg 3
Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur

Artwork: www.anne-merat.nl
Initiatiefneemster: Xandra Bardet

< Klik op de foto voor nog meer foto’s >

Poep op de stoep

Zaterdag 28 mei 2022 stond in het teken van Poep, kak, schijt en stront. Het was de dag waarop de allereerste poep-telling van Groningen of misschien zelfs wel van Nederland! werd gehouden. Met deze 0-meting kunnen we zien hoe groot de drollen-overlast eigenlijk is. 

Hoe dan? Op het Linnaeusplein stonden we klaar met een doggybag. Hierin zitten felgekleurde vlaggetjes, turflijst en wat extra drollen info. 30 groepen bewoners hebben door de Oosterparkwijk gewandeld en álle drollen (dus niet alleen op de stoep) geteld die ze binnen een half uur tegenkwamen. In de gevonden drol werd een vlaggetje geprikt waardoor de drol goed zichtbaar werd en wij die later op hebben kunnen ruimen. Door deze ludieke actie kregen we inzicht in de hoeveelheid poep en dat helpt ons bij het vinden van oplossingen. 

 NOS Jeugdjournaal Sikkom • OogTV •  OogTV • Dagblad van het Noorden

< Klik aan de randen van de foto voor nog meer foto’s >

Bollen planten

Bewoners hebben in samenwerking met de gemeente Groningen 17.000 bollen geplant bij het wijkcentrum Bij Van Houten. Wow! De bollen plantactie niet alleen bedoeld om de wijk groener en fleuriger te maken maar ook om de biodiversiteit te verbreden. Zo is er gebruik gemaakt van een speciaal bollenmengsel ‘Bee Surprise mix Extra’ van soorten planten die veel nectar en stuifmeel afgeven, juist in een periode waarin er een groot gebrek is.

De gemeente had de bollen plantactie prima voorbereid door kuiltjes in de grond te maken. Bewoners hebben vervolgens de bollen geplant. Daarbij kregen we ook hulp van de meidenclub van SVO (Speeltuinvereniging Oosterpark). Om het eindresultaat te bewonderen moeten we nog even geduld hebben. Vanaf komend voorjaar zal de bloemenpracht zich gaan presenteren.

Voor de gemeente was het de eerste keer om samen met bewoners bollen te planten. OogTV schreef er een artikel over en hieronder een slideshow met foto’s gemaakt door de wijkfotograaf Frans Geubel. Klik er lekker op los, zou ik zeggen.

< Klik aan de randen van de foto voor nog meer foto’s >

Broedkorven voor eenden

Eind februari kregen bewoners van de Oosterparkwijk bezoek van de takkenvrouw. En dat was niet zomaar. We kregen een workshop broedkorven vlechten. Volledig in focus en uitzicht over de Pioen vijver hebben we gevlochten tot we geen vingertoppen meer over hadden. Maar Oeh wat was het leuk! En hoe leuk is het als er straks jonge eendjes uit een hand gevlochten korf de vijver in springen. #samenmakenwedewijk

Door het plaatsen van broedkorven krijgt de eend een aantrekkelijke nestplaats. Het biedt ze een veilige plek doordat honden en roofdieren de broedende eend nauwelijks kunnen storen, opjagen of de eieren kapot kunnen maken. Eenden in de oosterparkwijk hebben het soms zwaar te verduren in onze ‘honden’ wijk. Eenden leggen meestal 10 tot 11 eieren en broeden ze in 28 dagen uit. De woerd, de mannetjes eend, broedt niet mee maar blijft tijdens de broedperiode in de buurt van het nest om de wacht te houden. In de broedkorf moet het voor de eend wel een beetje aantrekkelijk worden gemaakt door een flinke laag hooi of oud gras aan te brengen. Een eend sleept namelijk niet zelf met nestmateriaal. De eend vindt het prettig dat de opening van de korf richting het noorden-oosten wijst. Vanaf die kant komt in het voorjaar de minste wind vandaan.

De workshop was mede mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen. De gemeente heeft samen met de stadsecoloog Hemmo Jager de Oosterpark Vijver geselecteerd voor het plaatsen van vier broedkorven die gemaakt worden door bewoners van de wijk. OogTV schreef er een artikel over.

 

< Klik aan de randen van de foto voor nog meer foto’s >

Opruimacties: van JOP naar HOP

Ieder jaar organiseren de ‘van JOP naar HOP opruimactie’. De naam zegt het al… We starten bij JOP met een kop koffie en eindigen bij HOP met een goede lunch. Tussen de 30 en 40 mensen doen hieraan mee en dat is echt waanzinnig! Er ontstaan ontmoetingen en het gevoel van nuttig bezig zijn in je eigen wijk is toch erg prettig. Deze actie is goed voor zo’n dikke 40 vuilniszakken zwerfafval. Daar kunnen we wel mee thuis komen dachten we! UMCG Services werkt ieder jaar met ons mee en trakteert! Groningen Schoon Dankzij mij zorgt voor genoeg grijp-materiaal.

Hadden we al gezegd dat de Oosterparkwijk erg goed is in het bundelen van krachten? Dit blijkt uit bijvoorbeeld de vele opruimacties in de Oosterparkwijk.

Hou onze socials in de gaten zodat u de eerstvolgende opruimactie niet mist!

< Klik aan de randen van de foto voor nog meer foto’s >

Drive-Thru Milieustraat

Wat geef jij door?!

Bewoners van de Oosterparkwijk kunnen hier op uitnodiging zowel hun grofvuil als goede tweedehandsspullen dichtbij huis inleveren. 

Het was de aftrap van een reeks van in totaal 6 zaterdagen die in het teken staan van recycling. Oosterparkers werden welkom geheten met koffie en een gebakje, en tijdens de wachtmomenten verrast door ‘file-entertainment’ van buurtbewoners uit de wijk. Het is absoluut het wachten waard in de Drive-Thru Milieustraat!

De Drive-Thru Milieustraat een zeer welkome actie in de wijk. Het afvoeren van Grofvuil is voor veel bewoners een probleem. Bijplaatsingen van grofvuil naast ondergrondse containers komt geregeld voor en is menig buurtbewoner een doorn in het oog. We spreken geregeld buurtbewoners over dit thema en merken dat steeds meer  bewoners  in hun eigen straat en/of omgeving actief zijn. Ook merken we dat ‘duurzaam’ leeft in de wijk en bewoners zich graag willen inzetten voor een betere leefomgeving. 

De Drive-Thru Milieustraat is onderdeel van een pilot om nieuwe manieren van omgaan met afval en het hergebruik van grondstoffen uit te testen in de gemeente Groningen. ‘Het is belangrijk om samen de hoeveelheid afval te verminderen”, vertelt de wethouder Duurzaamheid en Circulaire economie Glimina Chakor. “Dit initiatief helpt daarbij en is een mooie opmaat naar een circulaire Hub in Groningen, een afvalbrengstation 2.0 waar grondstoffen en producten maximaal hergebruikt worden.” De Drive-Thru wordt nog vijf keer herhaald, waarbij telkens een ander deel van de Oosterparkwijk wordt uitgenodigd. 

Echt een wijkproject!
De organisatie van het evenement is een initiatief van de gemeente Groningen in samenwerking met GoudGoed/Werkpro, Bewonersorganisatie Oosterpark, Duurzaam Oosterpark, WIJ Oosterparkwijk.

< Klik op de foto voor nog meer foto’s >

Kinderfietsreparatie

Bandje lek? Is je lamp kapot? Zadel lek? Rinkelt de bel niet meer?

Zit jij op de basisschool en kan jouw fiets een opknapbeurtje gebruiken? Kom dan naar het Jongerencentrum Oosterparkwijk (JOP) voor een mini APK keuring. Hamid, Bas en/of Ineke zorgen ervoor dat jij weer veilig de weg op kan en daar hoef je niets voor te betalen. Want we willen dat alle kinderen veilig kunnen fietsen!

Elke eerste woensdagmiddag van de maand 14.30-16.30 uur JOP/ Klaprooslaan 304a

Wil je meer weten? Klik voor een OogTV item

Gouden Caddy

Groningen Schoon Dankzij Ons! Als een totale verassing kwamen de stewards van Groningen Schoon Dankzij Mij op een maandag ochtend bij het Zwerfvuilteam op bezoek. En niet met lege handen! Nee zeker niet. We kregen taart en kort maar krachtige speech en… De Gouden Caddy! Super trots natuurlijk

Sigaretten stembakken

We zien dat sigarettenpeuken veel overlast veroorzaken in de wijk. En dat niet alleen. Als u een sigaret op de grond gooit dan heeft dit grote gevolgen voor het milieu. In het filter zit bijvoorbeeld plastic. Maar er zitten ook giftige stoffen in die de grond intrekken. Iedere weggegooide peuk zorgt ervoor dat 8 liter grondwater vervuild raakt. Dat is veel en niet nodig!

In de wijk staan zeven stembakken. Ze staan allemaal bij bushaltes in de wijk waar ook een bushokje is te vinden. Mensen die roken kunnen hun sigaret in de Stembak stoppen. Het leuke is er er bij deze Stembakken een spelelement is toegevoegd. Er staat een vraag op waarbij mensen kunnen kiezen uit twee opties. Dus je stopt je sigaret in de optie waar jij voorstander van bent. Op één van de stembakken staat bijvoorbeeld de vraag ‘wilt u een stadsstrand in de wijk?’ of ‘wilt u een betaalbare groente- en fruitmarkt in de wijk?’. De vragen zijn bedacht door de wijkraad en de bewonersorganisatie. Bent u wijkbewoner? Dan kunt u een vraag indienen. 

De eerste Stembak werd geopend door Xandra. Zij is één van de mensen die in de wijk woont, en erg actief binnen ons Zwerfvuilteam. Zij hield een speech waarin ze de Stembak opdroeg aan haar zus. Het hele verhaal kunt u terug vinden op onze facebook pagina.

De schoonste straat van de Oosterparkwijk

“Ding ding goedemiddag! Gefeliciteerd met de schoonste straat van de Oosterparkwijk!” Zo galmt de ijscoman door de straat. En daar doen wijzelf vrolijk aan mee. We bellen bij iedereen aan en nodigen ze uit voor een welverdiende ijsco. Niet zomaar, nee zeker niet… Het is een viering van de schoonste straat van de Oosterparkwijk! Het zwerfvuilteam waardeert straten in de wijk op hoe schoon ze zijn en brengen hun stem uit. De straat met de meeste stemmen wint. In 2019 kwam Tjerk Bolhuisstraat als winnaar uit de bus omdat enkel één lollystokje was gevonden in deze straat. In 2020 was het Graspad de schoonste straat, in 2021 de Florakade en in 2022 de Hyacinthstraat. Dit project is een goed voorbeeld om op een positieve manier aandacht te krijgen voor zwerfvuil en een schone leefomgeving. Én ook nog eens leuk om bij te kletsen met een buurvrouw of buurman onder het genot van een heerlijk schepijsje.

Sinds 2021 wordt er in de straat die gewonnen heeft een bord geplaatst met daarop ‘Schoonste straat van de Oosterparkwijk’.

Winnaar 2019: Tjerk Bolhuisstraat
Winnaar 2020: Graspad
Winnaar 2021: Florakade
Winnaar 2022: Hyacinthstraat

Rommelmarkt bij Van Houten

Er kwamen honderden mensen snuisteren bij de allereerste rommelmarkt bij Van Houten in de Oosterparkwijk. Het is ontstaan vanuit de gedachte dat spullen tegenwoordig niet vaak een tweede leven krijgen. We hebben de vraag: Is een rommelmarkt in de Oosterparkwijk een goed idee? op Facebook gesteld. Daar kregen we zoveel positieve reacties op dat we het wel moesten organiseren.

Het toen nog lege bij Van Houten-gebouw hiervoor gebruiken was een perfecte combinatie. De inrichting van de markt was avontuurlijk, kruip-door-sluip-doorroutes en verschillende ruimtes met steeds weer een andere sfeer. Verspreid door het gebouw zaten er ook drie deelnemers van De Wijk De Wereld achter een tafeltje met daarop een ouderwets typemachientje, om verhalen van bezoekers vast te leggen. Ook waren er twee stands voor Oekraïne. De verkoop bij deze stands ging volledig naar het goede doel. Zowel kopers als verkopers roemden de leuke en gemoedelijke sfeer, en vroegen of het nog eens georganiseerd zou kunnen worden.

Hoezo duurzaam dan?
Het opnieuw gebruiken van spullen is super duurzaam en tweedehands shoppen is ook nog eens hartstikke leuk! Spullen hebben een verhaal, een zeer vriendelijk prijskaartje en je weet waar het vandaan komt. Op een rommelmarkt ontstaat een kringloop; de één is van zijn oude stripboek af en de ander gaat er dolgelukkig mee naar huis. Een prachtige manier om producten te recyclen én wat leuks te doen op zaterdagmiddag.

OogTV schreef er een artikel over en hieronder een slideshow met foto’s gemaakt door ondermeer de wijkfotograaf Frans Geubel. 

< Klik aan de randen van de foto voor nog meer foto’s >

MONDKAPJES

Zwerfafval is de weerspiegeling van de maatschappij. We zien aan het afval of er een WK is, of het een goede zomerse week is geweest, of er een bepaalde nieuw hot drankje op de markt is maar bijvoorbeeld ook Covid was zichtbaar op straat. We zijn ze voor de grap gaan tellen en kwamen al snel op tientallen per keer. Om hier bewustwording voor te vragen hebben we bedacht om op een centrale plek in de wijk het woord ‘afval’ te plaatsen bestaande uit… Jawel mondkapjes. Al deze mondkapjes zijn verzameld door het zwerfvuilteam en dat waren er veel, heel erg veel!

Boomtuinen

Tijdens Burendag zijn er aan de Zaagmuldersweg een aantal boomtuinen beplant door bewoners. De boomtuinen dragen bij aan een prettige leefomgeving, biodiversiteit en zal een waardevolle voedselbron worden voor vlinders, bijen en andere insecten. Samen zetten we de bloemetjes buiten!

,We zetten ons graag in om de Oosterparkwijk duurzamer, groener, bewuster en milieuvriendelijker te maken. Dat doen we het liefste samen met bewoners. Meer lezen over de boomtuinen?


Adoptie

Lucie heeft niet 1 maar 3 boomtuinen geadopteerd! Gefeliciteerd Lucie! Mocht u ook belangstelling hebben om een boomtuin te adopteren dan is dat zeker mogelijk. Heel leuk zelfs! Vul het contactformulier in dan maken we een afspraak met u om het officieel te maken. U ontvangt van ons een adoptieformulier.

 

 

Workshop insectenhotel maken

Blijft leuk om te knutselen en nog leuker als dat met een goed doel is. Op de prachtige locatie ‘De Paradijsvogeltuin’ zijn er een heleboel insecten blij gemaakt met een lekker knus plekje voor de winter. We hebben blikken van Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau opgespaard en gebruikt als body voor het hotel.

Zelf maken?
Je kunt mos, wol, bladeren of stro gebruiken waar insecten in weg kunnen kruipen. Bamboo stokjes en een stuk hout met gaatjes van verschillende grootten waar vliegende insecten het liefst overnachten. En een beetje leem zodat de insecten kamers kunnen creëren. Zorg dat alles goed strak in de body zit zodat het er niet uit valt.   

< Klik aan de randen van de foto voor nog meer foto’s >

Prullenbakken

Wist u dat we ook de prachtige gekleurde prullenbakken minimaal 5 dagen per week legen? Het zijn de prullenbakken met vrolijke illustraties erop deze zijn gemaakt door kinderen uit de wijk. Kunstenares Mara Piccione heeft het project begeleid en heeft met de kinderen gezocht naar zwerfvuil om van de verschillende vormen weer nieuwe beelden te maken. De prullenbakken zijn een waardevolle toevoeging in de wijk. Ze worden niet alleen heel mooi gevonden, ze worden ook nog eens goed gebruikt! Vooral in het weekend zitten ze vol op drukke punten (rondom winkels, haven). Dat is voor ons een teken dat ze hard nodig zijn!  

De prullenbakken worden geleegd met behulp van de Buurtbus. Problemen met de prullenbakken of zijn er andere zaken op het gebied van afval die onze aandacht verdienen belt u dan vooral rechtstreeks met Bas: 06-25585587

Hier begint de zee

Het was een fantastisch project waar we enorm trots op zijn! Hier begint de Zee heeft vele hersenen laten kraken en heeft de bewustwording over ‘de goot’ vergroot. Het project bleef niet alleen in onze wijk, zo hebben het Algemeen Dagblad, Oogtv en Dagblad van het Noorden erover geschreven en hebben steden als Assen en Den Haag met ons contact gehad en dit project in hun stad uitgerold. Hoe tof is dat? 

Hoe meer mensen zich bewust worden hoe beter. De Plastic soep begint namelijk bij u in de straat. Helaas zijn er nog altijd genoeg bewoners die afval veelal klakkeloos op straat gooit en vooral het gevolg daarvan niet weet. 
 

Hemelwater neemt zwerfafval mee de goot in, verpakkingsmateriaal en vooral sigarettenfilters komen in ons water terecht. We zijn ons veelal niet bewust van de gevolgen van zwerfafval in de goot: maar liefst 100 miljard kilo zwerfafval belandt jaarlijks in open water. Het draagt allemaal bij aan de immense plastic soep in de oceaan die momenteel zo groot is als America. Naar schatting worden er alleen al in Nederland zo’n zeven tot tien miljard peuken jaarlijks op straat gegooid. Een sigaret blijft twee tot twaalf jaar liggen, de schadelijke stoffen zoals benzeen en aceton verdwijnen door het hemelwater in de grond. 

‘Hier begint de zee’ werd door wijkbewoners gekozen uit vele inzendingen bij de wedstrijd ‘Altijd een goed idee’, georganiseerd door de Coöperatieve Wijkraad.


Omdat de veegmachines met de stalen borstels de afbeeldingen en tekst van diverse bordjes hebben vervaagd, is begin 2022 besloten de aluminium emblemen van de putdeksels te verwijderen. 

Grofvuil 3-daagse

We merken dat het afvoeren van Grofvuil voor veel bewoners een probleem is. Bijplaatsingen van grofvuil naast ondergrondse containers komt geregeld voor en is menig buurtbewoner een doorn in het oog. Laten we die schuurtjes eens leegruimen door grofvuilacties dichtbij huis te organiseren. Zo plaatsen we samen met WIJ Oosterpark en gemeente drie dagen lang grote zeecontainers. Maar liefst 15 volle zeecontainers worden ieder jaar weer afgevoerd!

Deze acties kunnen alleen ontstaan door hulp van buurtbewoners. Het is fantastisch om te merken dat het geen moeite is om bewoners te vinden die graag een handje uit de mouwen steken. De Buurtbus ondersteunt overigens deze acties door het grofvuil op te halen indien dat nodig blijkt te zijn. 

Klik hier voor leuke filmpjes van OogTV en OogTV

Deze actie en ook andere opruimacties organiseren we natuurlijk niet alleen. WIJ Oosterpark, Lentekriebels, NLdoet, Gemeente Groningen, Jongerencentrum Oosterpark, Het Oude Politiebureau, Leger des Heils, Groningen Schoon Dankzij Mij, Oosterkerk, Bewonersorganisatie Oosterparkwijk, Coöperatieve Wijkraad, UMCG Services en onze collega’s van WerkPro GoudGoed Damsterdiep werken hier aan mee. Dat is toch geweldig!

Bloem-test-velden

In 2020 is Niels Meijer begonnen met Bloemstad, een project om Groningen in bloei te zetten. Er is een succesvolle crowdfunding gehouden en Bloemstad kan nu een voetbalveld aan bloemen zaaien. Niels kwam er helaas wel achter dat veel van de zaden niet tot bloei kwamen. Dit kwam doordat het werd weggemaaid, doordat mensen er overheen liepen of doordat de bodem te droog werd.

We hebben drie verschillende bloemenmengsels getest op zelfredzaamheid, bloeitijd en de populariteit. We creëren een naslagwerk door weersomstandigheden, groei, bloei en andere handelingen bij te houden. Het doel is om bewoners te inspireren en te kunnen adviseren middels onze website.

Het is belangrijk om meer voedselrijke bloemen te zaaien/planten, hiermee helpen we verschillende insecten zoals bijen en vlinders voortbestaan. Zonder insecten raakt het milieu uit evenwicht, de voedselketen stort in waardoor andere dieren ook hun voedselbronnen verliezen. Hierdoor behouden we biodiversiteit in de wijk en het ziet er nog fleurig uit ook. Win-win!

Resultaten
Na twee jaar is onze uitkomst dat de bloemvelden niet zelfredzaam zijn. Ze hebben zoals Niels al zei bij droogte water nodig. Sommige bloemen worden topzwaar gaan hangen deze bloemen hebben ondersteuning nodig want nemen andere bloemen mee ter aarde. Tevens is onze bevinding dat de velden drie maanden van het jaar er fantastisch mooi bij staan, de overige maanden zijn ze niet bijzonder fraai. Bloemmengsel in het derde veldje kwam als meest populair uit de bus.

Voedselbank voor Bijen

Veel bijen leven onder de armoede grens en hebben moeite om aan voedsel te komen. Laten we ze een handje helpen door voedsel voor de bij met elkaar uit te wisselen zodat er in de Oosterparkwijk alleen maar blije bijen rondvliegen. De Voedselbank staat bij het Stadsrestaurant Het Oude PolitiebureauEen tweede voedselbank voor bijen is inmiddels geplaatst in de ParadijsvogeltuinBeide Voedselbanken worden gevuld met leerzame en inspirerende boeken, stekjes, tuingereedschap en bloemzaad door en met bewoners. Ze dienen als voedselbank voor de bijen andere insecten. Beide voedselbanken zijn feestelijk geopend door de Groene Burgemeester van Groningen, Peter Bootsma. 

Klik hier voor een link naar OogTV

Beide Voedselbanken voor Bijen zijn helaas niet meer in gebruik. Eén is verhuisd naar het wijkcentrum bij Van Houten en is omgetoverd tot een stekjeskast.

Buurtbus

De Buurtbus is een hele goede aanschaf (gefinancierd door de Coöperatieve Wijkraad) en wordt gereden door medewerkers van Duurzaam Oosterpark. Hij wordt ingezet om bijvoorbeeld de prullenbakken te legen en wordt ook ingezet bij verschillende activiteiten en evenementen in de wijk. Wijkbewoners kunnen ook een verzoek doen de bus in te zetten als u niet iemand in uw omgeving heeft die u kan brengen. Mocht u door wat voor een reden dan ook ergens niet kunnen komen maar dat wel graag zou willen dan is de Buurtbus wellicht een uitkomst. Misschien wilt u graag uw grofvuil afvoeren of een keer spullen vervoeren.  

Waar gaat de buurtbus de volgende keer naar toe?

Wij rijden in principe ma t/m vrij van 09:00 tot 16:00 uur. Uw rit dient u minimaal een week van tevoren te reserveren, maximaal drie maanden van tevoren.

Het onderhoud, verzekeringen, belastingen, brandstof en de parkeervergunning moeten worden betaald, daarom vragen we wel een vergoeding voor het gebruik, de kosten hiervoor zijn € 12,50 per rit.  Zo kunt u uw grofvuil storten, spullen vervoeren of een nieuwe eettafel ophalen door gebruik te maken van de buurtbus. U kunt de buurtbus per rit reserveren. Een rijbewijs hoeft u er niet voor te hebben want een chauffeur krijgt u er automatisch bij. Wat een fijne service is dat!

Let op: de vrijwillige chauffeur is niet een verhuizer. Hij/zij is er om u/uw spullen te vervoeren, niet om uw spullen te versjouwen, dit dient u zelf te regelen. Bent u hier niet toe in staat meldt u dit dan bij uw reservering. Dan zoeken wij een paar sterke vrijwilligers die kunnen helpen.

Wilt u zichzelf vervoeren in de wijk of omringende wijken? Dan is er sinds 2022 een hele fijne oplossing: Stichting WelMobiel. Wilt u meer weten check dan de website welmobiel.nl of bel naar 085-792 0377.

Prijzen vervoer: per rit € 12,50 (alleen stad Groningen)

Specificaties buurtbus:

7 zitplekken (inclusief chauffeur)
Afmetingen laadbak: B 180, D 140, H 150

Reserveren: bel Bas 06-255 85 587

Duurzaam

milieu compensatie : €1,-

U kunt een bijdrage schenken aan Duurzaam Oosterpark waarmee u de uitlaatgassen compenseert met groene maar vooral duurzame acties in de wijk.

We krijgen ook wel eens aanvragen binnen anders dan hiernaast beschreven. Deze voorstellen en aanvragen zijn van harte welkom en vinden we leuk om met u mee te denken. Bij maatwerk hoort een prijs op maat, dit doen we in goed overleg met u. 

Vogelvriendelijk 

Vogels hebben het moeilijk, hun leefomgeving versteend en hun voedselbron, de insecten, worden ieder jaar moeilijker te vinden. Onze wijk is groen en lijkt op het eerste oog een goede plek voor vogels. Maar hoe vogelvriendelijk zijn onze parken en hoe kunnen we mens en dier dichter bij elkaar brengen? We zijn ons aan het oriënteren hoe vogels leven, wat ze nodig hebben en vooral hoe we ze door middel van kleine projecten kunnen helpen zich nog meer thuis te voelen in onze wijk.

Alvast een aantal snelle simpele tips:

Zorg voor water en voedsel in je tuin of op je balkon en hang geschikte vogelnestjes op. Maak rommelhoekjes in je tuin, zorg voor struiken met bessen in vroeg voorjaar en/of struiken met bessen in het late najaar. Laat klimop die een boom in groeit lekker zitten (de boom vindt dat prima). Voer de eenden geen oud brood maar strooi liever graan op de kade. Hou uw hond aan de lijn EN heel belangrijk zorg dat uw kat een kattenbelletje om heeft!

 

Heeft u ideeën om de Oosterparkwijk vogelvriendelijk te maken? Leuk! We horen ze graag.

Vetbollen

Deze winter zijn we alvast een actie begonnen om de vogels in de Oosterpark van voedsel te voorzien. De actie: ‘hopbezorgt ook vogels uit de wijk een goede maaltijd!’ Vogels bijvoeren kan overigens het hele jaar door. Hieronder het recept voor vetbollen.

Bereiding:

Smelt het frituurvet voorzichtig in een pan. Wacht tot alles gesmolten is en haal de pan van het vuur. Voeg nu voorzichtig vogelzaad toe. De mengverhouding is 1:1. Je hebt dus net zoveel frituurvet nodig als vogelzaad. Als je het hebt gemengd, vul je het kopje met het mengsel en steek je een stokje erbij in (hier zitten de vogels op als ze gaan eten). Het

mengsel wordt het snelst weer hard op een koude plek. Doe een touwtje om het oortje van het kopje en hang hem buiten op.

Dit heb je nodig:

• Vast zoutloos frituurvet (of kokosvet)
• Vogelzaad (het liefst met meelwormen)
• Een kopje
• Stukje touw
• Een pan en pollepel
• Een stokje

Snoeikorf

Oosterparker Anne is initiatiefneemster van de snoeikorf en werd door wijkbewoners gekozen uit vele inzendingen bij de wedstrijd ‘Altijd een goed idee’, georganiseerd door de Coöperatieve Wijkraad want veel wijkbewoners willen graag hun tuinafval kwijt in de wijk. Duurzaam Oosterpark werd gevraagd de korf op afroep te legen.

Zo werd in april 2020 aan de Pioenstraat een snoeikorf geplaatst door de gemeente. Echter was deze vele malen groter dan verwacht en een aantal direct omwonenden waren hierdoor niet blij want ze waren hierin niet gekend. Door de omvang nodigde het ook hoveniers en mensen uit andere gebieden uit om hun tuinafval te dumpen, met bulten tuinafval tot gevolg. In goed overleg met alle betrokkenen is besloten de korf te verwijderen.

Veel bewoners zijn hierdoor ook teleurgesteld, dus we beraden ons op andere varianten.  

Simpelsoppen

Simpelsoppen is een project van wijkbewoner  Fransien. Tijdens de eerste corona golf is ze aan het soppen geslagen van speeltuinen in de wijk. Met haar enthousiasme heeft Fransien andere bewoners in beweging gekregen en die zijn ook aan het soppen geslagen. Door het soppen van openbare speeltoestellen en fitnes apparatuur kunnen kinderen en sporters veilig buiten blijven bewegen in coronatijden. Top actie en dus sopt ook duurzaam oosterpark graag met haar mee.

Happy stones

Het is pasen te midden van een corona periode… Saai! We dachten weet je wat we fleuren de wijk op. Happy stones beschilderen was in 2021 super hip en dus hebben we op grote afstand en in volle concentratie met een aantal wijkbewoners stenen beschilderd en in de wijk verstopt. Hierdoor hoopten we toch bij voorbijgangers een glimlach te kunnen toveren.

Voor het grijpen

Alle helden zonder stokken opgelet! We hoorden vaak van mensen dat ze graag willen helpen met zwerfvuil grijpen maar niet kunnen wanneer de zwerfvuilteams lopen, maar ook geen stok in bezit willen hebben. Voor deze helden is het grijpstok leensysteem plan ingediend bij ‘Altijd een goed idee’ en door bewoners gekozen om uit te mogen voeren. De herkenbare zuurstokroze grijpstokken zijn vervolgens bevestigd aan alle gekleurde prullenbakken in de Oosterparkwijk.

Maar helaas… dit project is helaas opgeheven omdat de stokken zo goed werden gebruikt dat er geen stokken meer aan de prullenbakken hingen. Althans, daar gaan we dan maar vanuit 😉 We houden de laatste grijpstokken maar achter de hand voor een plan B.

Repaircafé’s

 

Een groep enthousiaste bewoners is in 2022 een repaircafé gestart om haperende en/of overleden apparaten als het een beetje mee zit nieuw leven in te blazen, geheel gratis. Geef u apparaat dus nog een tweede kans, goed voor de portemonnee en voor het milieu!

De repaircafé’s vinden plaats op wijkcentrum bij Van Houten op verschillende momenten. De data kunt u vinden op (wordt hier zo spoedig mogelijk geplaatst) of informeert u bij het beheer van wijkcentrum bij Van Houten: 050-3171280.

Heeft u twee rechterhanden en zin/tijd om mee te helpen? Meldt u dan aan bij Lub Snijder 06-55465099 

Corona klusjesdienst

Zeker nu  de maatregelen nog langer gaan duren kan het zijn dat u of uw één van uw buren in de problemen raakt. Deze poster kunt u ophangen achter het raam als u wel wat hulp kunt gebruiken of hulp kunt bieden. Dit geweldige initiatief van Groninger drukker DWCPrint wordt met enthousiasme gesteund door onze wijkagent Eva Dijkman, de vrijwilligers van Duurzaam Oosterpark/Het Oude Politiebureau en de Gemeente Groningen. Wilt u ook graag een (gratis) poster? Belt u dan naar ons: 050-3171280

Let u er wel op dat u niet zomaar hulp accepteert van anderen dan uw (bekende) buurtgenoten. Wordt u geen hulp aangeboden of heeft u twijfels over de aangeboden hulp? Aarzelt u dan niet en belt u met ons.  Wij gaan kijken hoe we u kunnen helpen of waar u de juiste hulp kunt krijgen als wij dat niet kunnen. Wij  kunnen u bijvoorbeeld helpen met het doen van boodschappen, medicijnen halen bij de apotheek, de hond uitlaten of de vuilnis naar de container brengen. 

Vanwege het Coronavirus mogen onze vrijwilligers niet bij u thuis komen en leveren wij hulp tot aan de voordeur. We willen tenslotte u en onze vrijwilligers behoeden voor verdere besmetting. Onze vrijwilligers zijn te herkennen aan de oranje hesjes met achterop       ‘Wijkwerken Oosterpark Buurtconciërges ‘ en kunt u dus vertrouwen. Samen sterk tegen Corona!

Heeft u hulp nodig? Laat dan een terugbelverzoek achter op 050-3171280 of 06-15254988. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

ER IS VEEL TE DOEN IN DE OOSTERPARKWIJK

 

 www.mijnoosterparkwijk.nl

Adres

Oliemuldersweg 47A
9713 VA Groningen

Contact

050-3171280 / 06-15254988
welkom@duurzaamoosterpark.nl

Betaald parkeren

ma t/m za 9.00 - 18.00 uur
do 9.00 - 21.00 uur
€2,- per 60 min. max 120 min

Bereikbaar

maandag t/m vrijdag
09:00 - 16:00 uur
050 317 1280
oosterpark@wijkwerkengroningen.nl

ONDERDEEL VAN

VOLG HET STADSRESTAURANT

Erkend leerbedrijf

ONDERDEEL VAN